Senarai Lengkap Barangan dan Perkhidmatan Dikecualikan SST

Senarai Lengkap Barangan dan Perkhidmatan Dikecualikan SST - Salam/Hi sahabat VHarian, Dalam video/artikel kali ini bertajuk Senarai Lengkap Barangan dan Perkhidmatan Dikecualikan SST, kami telah menyediakan konten ini dengan baik untuk anda tonton atau baca dan ambil informasi melaluinya. Semoga isi perkongsian Info Info, Info Politik, Info Semasa, yang kami kongsikan ini dapat anda fahami. Baiklah, selamat menonton/membaca artikel di bawah. Sekiranya tidak faham, boleh scroll ke bawah untuk terus lihat video/artikel berkenaan.

Tajuk : Senarai Lengkap Barangan dan Perkhidmatan Dikecualikan SST
Link Artikel/Video : Senarai Lengkap Barangan dan Perkhidmatan Dikecualikan SST

Baca juga


Senarai Lengkap Barangan dan Perkhidmatan Dikecualikan SST

SST Kembali Dilaksanakan

Seperti yang sudah diketahui ramai, Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) akan kembali dilaksanakan dalam masa terdekat. Perkara ini telah diumumkan secara rasmi oleh kerajaan di bawah pentadbiran Pakatan Harapan melalui Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.

Namun begitu, tidak semua barangan akan dikenakan cukai. Sardin dalam tin, mi segera dan barangan makanan diproses lain antara barangan yang akan dikecualikan cukai di bawah pelaksanaan semula SST.

Barangan berkenaan sebelum ini dikenakan cukai di bawah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dikritik Pakatan Harapan menyebabkan kenaikan kos sara hidup.

Dalam pada itu, barangan yang sudahpun dikecualikan cukai di bawah GST seperti daging segar dan beku, tetap akan dikecualikan cukai.

Ketua Pengarah Kastam, Datuk T Subromaniam berkata barangan lain akan tertakluk kepada cukai 5 peratus atau 10 peratus tetapi senarai tersebut belum dimuktamadkan.

Antara perkhidmatan yang akan dikenakan cukai di bawah SST termasuklah :
  • Penginapan dan hotel
  • Insurans
  • Makanan
  • Elektrik
  • Kelab
  • Perjudian
  • Perkhidmatan telekomunikasi.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh meneliti barangan-barangan yang dikecualikan cukai menerusi senarai yang diterbitkan oleh Jabatan Kastam di pautan ini.


Sumber DN