Sampah dunia dibawa ke Malaysia

Sampah dunia dibawa ke Malaysia - Salam/Hi sahabat VHarian, Dalam video/artikel kali ini bertajuk Sampah dunia dibawa ke Malaysia, kami telah menyediakan konten ini dengan baik untuk anda tonton atau baca dan ambil informasi melaluinya. Semoga isi perkongsian Info Semasa, yang kami kongsikan ini dapat anda fahami. Baiklah, selamat menonton/membaca artikel di bawah. Sekiranya tidak faham, boleh scroll ke bawah untuk terus lihat video/artikel berkenaan.

Tajuk : Sampah dunia dibawa ke Malaysia
Link Artikel/Video : Sampah dunia dibawa ke Malaysia

Baca juga


Sampah dunia dibawa ke Malaysia

-KEENGGANAN China menerima sisa pepejal plastik dari negara maju seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat menyebabkan bahan buangan itu dibawa ke Asia Tenggara termasuk ke Malaysia.

KUALA LUMPUR – Setelah berdekad-dekad menjadi pengimport sisa buangan terbesar dunia, China pada tahun lalu mengambil langkah drastik untuk mengharamkan import sisa buangan bagi mengurangkan pencemaran kritikal terhadap alam sekitar.

Pengharaman itu melibatkan 24 jenis sisa pepejal antaranya plastik, kertas dan tekstil.

Menurut laporan Kementerian Perlindungan Alam Sekitar China, sebanyak 49.6 juta tan sisa pepejal, kertas sekerap dan besi diimport ke China pada 2014 manakala laporan lain menyatakan China mengimport 7.3 juta tan sisa buangan dari negara-negara maju.

Polisi itu sekali gus mele­takkan dunia dalam krisis sisa buangan kerana negara Tembok Besar itu tidak lagi mahu menjadi tong sampah dunia.

Sumber Kosmo