WIN! Giliran Shahrir Bersuara Isu SPRM Beku Akaun UMNO..Betul Jugak Point Beliau

WIN! Giliran Shahrir Bersuara Isu SPRM Beku Akaun UMNO..Betul Jugak Point Beliau - Salam/Hi sahabat VHarian, Dalam video/artikel kali ini bertajuk WIN! Giliran Shahrir Bersuara Isu SPRM Beku Akaun UMNO..Betul Jugak Point Beliau, kami telah menyediakan konten ini dengan baik untuk anda tonton atau baca dan ambil informasi melaluinya. Semoga isi perkongsian Info Politik, Info Semasa, yang kami kongsikan ini dapat anda fahami. Baiklah, selamat menonton/membaca artikel di bawah. Sekiranya tidak faham, boleh scroll ke bawah untuk terus lihat video/artikel berkenaan.

Tajuk : WIN! Giliran Shahrir Bersuara Isu SPRM Beku Akaun UMNO..Betul Jugak Point Beliau
Link Artikel/Video : WIN! Giliran Shahrir Bersuara Isu SPRM Beku Akaun UMNO..Betul Jugak Point Beliau

Baca juga


WIN! Giliran Shahrir Bersuara Isu SPRM Beku Akaun UMNO..Betul Jugak Point Beliau


Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membekukan akaun Umno untuk disiasat di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLA) adalah tidak wajar kerana akta berkenaan tidak seharusnya digunakan untuk parti politik.

Ketua Umno Bahagian Johor Bahru Tan Sri Shahrir Abd Samad berkata ia seolah-olah memberi gambaran buruk bahawa hasil dana parti Umno diperoleh daripada kegiatan jenayah.

“Kita di Umno dan Barisan Nasional (BN) menjadi sasaran seolah-olah pelaksanaan tindakan undang-undang sedangkan undang-undang yang digunakan tidak dirangka untuk parti politik.

“Ini kerana parti politik sememangnya memiliki dana politik yang diperoleh salah satunya daripada sumbangan dana dari pelbagai pihak, dalam pelbagai bentuk seperti cek dan tunai,” katanya kepada Bernama pada Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Johor Bahru, di Johor Bahru hari ini.

Shahrir berkata akta berkenaan seharusnya digunakan dalam menyiasat entiti yang terlibat di dalam kegiatan terorisme, dadah serta jenayah dan bukannya Umno.

“Erti pengubahan wang haram adalah kegiatan ‘mencuci’ wang hasil jenayah untuk digunakan bagi tujuan lain yang sah. Jadi, saya melihat ada percanggahan undang-undang di situ.

"Adakah ini bermakna semua dana parti politik adalah hasil jenayah? Sampai ia perlu disiasat sebegitu?,” katanya.

Menurut Shahrir, Umno juga akan melihat lebih lanjut perkara ini dan akan mencari cara melalui undang-undang bagi mencabar pelaksanaan siasatan berkenaan.

“Kita pada hari ini masih sibuk dengan pemilihan pimpinan dan anggota jawatankuasa di peringkat bahagian dan pusat tetapi selepas ini kita akan tengok cara (perundangan) yang sesuai,” jelasnya.

Sementara itu, mengenai pemilihan parti, beliau berkata setiap anggota Umno yang dilantik menerajui parti selepas ini perlu kembali memantapkan perkhidmatan kepada rakyat yang selama ini merupakan punca kemenangan parti berkenaan.

"Kita (Umno) ketika ini berada dalam keadaan yang mencabar, mencabar bukan kerana tidak mendapat sokongan, tetapi mencabar kerana ‘diserang' dengan pelbagai serangan bukan sahaja kepada bekas Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak tetapi kepada Umno itu sendiri.

"Asas kekuatan Umno selama ini adalah perkhidmatan kepada masyarakat melalui kegiatan-kegiatan dan penglibatan di dalam masyarakat yang kita harus kukuhkan kembali dalam meraih sokongan rakyat,” jelasnya.

Menurut beliau, Umno ketika ini juga telah diberikan peluang untuk lebih dekat kepada rakyat dan memainkan peranan dalam mengutarakan isu-isu yang dekat dengan masyarakat pada persidangan Dewan Undangan Negeri dan Dewan Rakyat.

- Bernama
Sumber MK