Giliran Mat Sabu Bersuara Tindakan Parti Sarawak Keluar BN, Tengok Ni!

Giliran Mat Sabu Bersuara Tindakan Parti Sarawak Keluar BN, Tengok Ni! - Salam/Hi sahabat VHarian, Dalam video/artikel kali ini bertajuk Giliran Mat Sabu Bersuara Tindakan Parti Sarawak Keluar BN, Tengok Ni!, kami telah menyediakan konten ini dengan baik untuk anda tonton atau baca dan ambil informasi melaluinya. Semoga isi perkongsian Info Politik, Info Semasa, yang kami kongsikan ini dapat anda fahami. Baiklah, selamat menonton/membaca artikel di bawah. Sekiranya tidak faham, boleh scroll ke bawah untuk terus lihat video/artikel berkenaan.

Tajuk : Giliran Mat Sabu Bersuara Tindakan Parti Sarawak Keluar BN, Tengok Ni!
Link Artikel/Video : Giliran Mat Sabu Bersuara Tindakan Parti Sarawak Keluar BN, Tengok Ni!

Baca juga


Giliran Mat Sabu Bersuara Tindakan Parti Sarawak Keluar BN, Tengok Ni!

Tindakan empat parti komponen Barisan Nasional di Sarawak keluar daripada gabungan itu hari ini dilihat sebagai satu perkembangan yang baik kepada Pakatan Harapan (HARAPAN), kata Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu.

Katanya, walaupun parti-parti tersebut tidak menyertai HARAPAN tetapi tindakan keluar BN itu dilihat kerana mereka mahu bersama-sama dengan kerajaan persekutuan yang ditadbir HARAPAN.

"Kalau mereka tidak menyertai HARAPAN tetapi menyokong kita, barangkali kita boleh dapat sehingga majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat di mana kita boleh buat pindaan-pindaan terhadap undang-undang yang kita kritik selama ini seperti persempadanan kawasan pilihan raya dan sebagainya.

"Kita akan lihat perkembangan ini dan masih terlalu awal untuk saya komen lanjut tetapi saya yakin tindakan mereka itu mungkin kerana mahu bersama dengan kerajaan di persekutuan," katanya dalam temubual eksklusif bersama Bernama di Kuala Lumpur hari ini.

Katanya perkembangan terbaharu itu dijangka dibincangkan secara terperinci dalam mesyuarat Majlis Presiden HARAPAN akan datang.

Dalam pada itu, Mohamad yang juga Menteri Pertahanan berharap dua lagi negeri yang berada di bawah pentadbiran BN iaitu Perlis dan Pahang untuk mengikuti jejak langkah Sarawak dan bersama dengan kerajaan persekutuan.

Katanya, dua negeri itu terutama Pahang tidak boleh ditadbir tanpa bantuan dan sokongan kerajaan persekutuan kerana kebergantungan dan kadar hutangnya kepada kerajaan pusat berada pada tahap yang sangat tinggi.

"Negeri yang paling rendah atau hampir tiada hutang kepada kerajaan persekutuan ialah Pulau Pinang. Itulah yang telah dilakukan oleh Ketua Menterinya sebelum ini iaitu Lim Guan Eng dan kita harap dia akan buat lebih hebat lagi sebagai Menteri Kewangan pula," katanya.

Pengerusi BN Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini mengumumkan bahawa partinya Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS), Parti Demokratik Progresif (PDP) dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) sebulat suara keluar daripada BN.

Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak ketika mengumumkan perkara itu berkata keempat-empat parti tersebut akan mewujudkan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Beliau menyatakan bahawa GPS akan bekerjasama dengan kerajaan Persekutuan di bawah PH, namun tidak akan menyertai mereka dan bergerak secara bebas dengan blok sendiri.

-Bernama
Sumber MK